neděle 31. května 2009

Postrehy statkarske aneb ze zivota na venkove

Predem bych chtela upozornit, ze domaci jsou uzasni lide a vse, co tu zminim neni dano tim, ze bych se jim chtela vysmivat, jen mi prijde zajimave zachytit stripky statkarskeho zivota a odnest si z neho ponauceni a pocit naplneni.

Polohopis:
Farma se nachazi na islandskem venkove, v nejurodnejsi jizni casti. Chova se tu trava a pestuji kone:) Je to placka, kterou kdyz bouchne Katla, to vsechno smete, tak jen doufame, ze nebudem svedky a potapniky. Bydli tu pan a pani stakarovi, semtam nejaky pomocnik, a k tomu se tu objevuji ruzni znami, co se tu chovaji jak doma. Tak jsme se taky chovali jak doma a docela jsme zapadli. Statek se da rozdelit na tri operne body ve tvaru trojuhelniku, v jehoz vrcholovem bode se nachazi body D(um),G(araz),V(ejminek). Mezi body je vzdalenost max.50 m.

Par zasad spravneho statkare:
-Nikdy neudela krok navic (cely den se popojizdi mezi body D,G,V terennim autem, pripadne strojem neurcite funkce, pozn.: vlaky TGV tu nejezdi)
-Vic stroju, vic veci k opravovani, vetsi moznost to vsechno videt z vesmiru jak cinskou zed a byt hrdy, co vsechno se da za zivot nashromazdit (tati, jsi houby sberatel:)
-Kone z vybehu nahani zasadne traktorem ci terennim autem, kdyz uz neni nazbyt, vyzene z auta jednu blondatou cacorku, co si vymyslela, ze bude s konmi pomahat
-Kdyz si vyvoli volanou osobu, vzdalenou 20m za ohradou, komunikuje s ni je skrz telefon mobilni (kdo by zvysoval hlas)
-Kafem zapiji i knedlo, zelo, vepro
-Mysli na pristi generace tak, ze uz tu nebude a prece se toci, tak at tu odvezenou travu s pudou na fotbalovy stadiony do Gronska, obnovi nekdo jiny

Co se da vsechno na takovem statku videt:
-pripusteni klisny
-cerstve vylihle hribatko
-dvojmo po whisce s ledem

Co se da vsechno na takovem statku vyrobit:
-bramboracka
-bramboraky
-mongolske buuzy
-hrachova buchta
-pampeliskovy med

Co se da na statku zazit:
-statek bez statkaru (proste si odjeli a nechali nas tam pres noc samotny, at hospodarime)
-jezdeni na konickach (necesani, nemyti, hlavne, ze podkovani, mezi islandskymi ploty a kanaly, hlavne neslapnout na travicku)
-vecery s kytarou
-spousta bzundy

...a to vsechno ve specifickem, islandackem, k sezrani stylu.

Kollo, Gudmundure a Islande, dekuji.

1 komentář:

  1. Ahoj Zuzko, nedá mi, abych nenapsala poslední odpověď. Takže........DÍKY ZUZKO ZA KRÁSNÝ ISLANDSKÝ VYPRÁVĚNÍ--ZAPLAŤ BŮH.....V ČEŠTINĚ.
    Ahoj doma u Pipků.Brabcová-Brabec-brabčata.

    OdpovědětVymazat