úterý 17. března 2009

Ze školních lavic

Kdo nás podezřívá, že si tu s Kurcilkou stále jen užíváme islandských krajinek a divočinek, tak vás musím zklamat, opravdu chodíme do školy a během týdne jsme vzorné studentky. Kurcilka se choulí v baťůžku kapsy a dělá mrtvého brouka a tak všechny informace za ní musím vstřebávat já.

A jak to teda vlastně vypadá:
Navštěvuji University of Iceland, pod níž patří mimo jiné fakulty Faculty of Earth Sciences (něco jako naše přírodovědecká fakulta na Karlovce). Fakulta nabízí spoustu kurzů jak v islandštině, tak i v angličtině. Na kurzy anglické chodí většina studentů zahraničních, ale stává se a je to v nabídce, že se jich účatní také islanďané. Další věcí, pro nás poměrně nezvyklou, je, že se mezi islanďany najde dost studentů pokročilého věku. Chytí druhý dech, nechce se jim do konce života dělat to samé, tak se vrátí do školních lavic získat nové znalosti a začít někde jinde.
Hodinová dotace na každý předmět je 2 x 2 hodiny týdně plus semtam cvičení. Kafíčkovací a čůrací přestávky během přednášky jsou nezbytností. O každý předmět se většinou dělí více profesorů, každý přináší poznatky z oblasti, které se věnuje. Během jednoho semetru se toho stihne docela dost probrat, poznatky se mají čas propojit a když se zadaří, zkouška proběhne v pohodě. Během roku se tu dělají různé úkoly, eseje, prezentace, které jsou částí zkoušky. Když se nezadaří, vzniká problém, protože je tu jen jeden pokus. Během semetru se dají celkem pohodově stihnout tak 3-4 předměty, víc si dávají aktivní studenti a musí zažádat, jestli mohou mít víc kreditů, než je dovoleno, je to zvlášní brána k studiu zavřená...

Já jsem se rozhodla to vzít z opačného konce-mám předměty tři, ale snažím se je studovat o to poctivěji ;)
Navštěvuji kurz Geochemie v životním prostředí, téma poměrně zajímavé, aktuální a poučné. Probíráme cykly, a to třeba uhlíku, dusíku a jiných důležitých íků.
Dále chodím na Quaternary Environments, což je v podstatě o historii naší matičky Země uchované v ledovcích, sedimentech oceánů a jezer... Učíme se o různých metodách datování a jaký to má význam pro nás (např. já jsem si vybrala téma na závěrečný projekt: skleníkové plyny a oteplování s ním spojeno. Jaká byla koncentrace těchto plynů v posledních několika stovkách tisíců let a jak je to nyní-šlapu cestičkou alá Gora:))
No a poslední předmět je pro mě trochu cizokrajný-jmenuje se Glaciogeologie a pod tímto názvem se skrývá nauka o ledovcích. Přednáška nad míru zajímavá, s výbornými učiteli a navíc zakončená terénním kurzem, kdy bychom se měli v těch ledovcích i trošku provrtat..

Všechny přednášky jsou doprovázeny povětšinou kvalitními barevnými powerpointovými prezentacemi, které máme k dispozici. Nerada bych si nechala všechna moudra pro sebe, tak kdyby vás nějaké téma zaujalo, ozvěte se, můžu poslat, snad to nikomu nebude vadit.
A aby jste nebyli přemoudření, pro dnešek končím a jdu si zaběhat k mořskému pobřeží. Pááá

2 komentáře:

  1. Zdarec, je to dobry poctenicko.V Krysuviku jsem byl minuly tyden.A mas pravdu, je to tam sirou nacichly az az.Jinak odkaz na tenhle blog mi dala Lucka Lankasova.Znam ji z EVS.Tak mi poslala odkaz na stranku,kde si muzu precist,jak se zije na Islandu a pripadne navazal kontakt, pac ja uz cesky nemluvil mesic a je to na budku.A tu noc v kostele ti zavidim.Taky bych tak travil vikendy :-)Ja couram po okoli Hafnafjördur.Dyztak se muzes stavit, pokud pojedes kolem ci pres.Ahoj Jarda
    email: pizaro@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Cauves Jardo. Zdravim ze naseho cervenyho baracku na Laugevegur. Jojo, cestina je krasnej jazyk, nas rodnej, v anglictine nereknes, ze by sis dal zvanec, tam jsi proste jen hungry. Tak abys nasytil hladove jazyky, zvu te na cajicek, ci kaficko, ale vydrz pres Velikonoce-jedu na tyden pryc, ale pak by to mohlo vyjit. cislo mam v profilu, tak se kdyztak ozvi.

    OdpovědětVymazat